Mere end 35 års erfaring

Historik for Lemvig Køleservice

Ud af 9. klasse 1965 derefter ind på B&O på PW afdelingen hvor jag var beskæftiget med fejlfinding og rep. af mellemprodukter printplader inden de blev til hele radio, pladespiller båndoptager og tv apparater, og hvor det sidste år var da B&O kom med farve TV.

Kom i lære som elektriker 1967 ved Åge Raundahl Ramme, hvor jeg fik en alsidig uddannelse som elektriker.

Soldat i Karup fra november 1971, til november 1972.

Efter hjemsendelse ansat på Cheminova som elektriker, hvor arbejdet bestod af industri og automatik installationer og reparationer. Det var der jeg fik interessen for køleanlæg da jeg hovedsagelig havde el-projektet fra højspændingsstationen til el automatik installationen. Der kom jeg til at arbejde sammen med et par kølemontører fra SABRO, de vakte min interesse for køleteknik. Og efter nogen tid gik jeg i gang med at efteruddanne mig til køleteknik.

Derefter startede jeg Lemvig Køleservice som 32 årig d. 1. juli 1981 i min fritid, og 1 maj 1982 gik jeg helt over til at leve af at installere og servicere køleanlæg ud fra mit værksted på privatadressen. Til det blev for lille, så blev det nye værksted påbegyndt byggeri foråret 1986 taget i brug og indviet 1 november 1986 og i 2004 købte jeg adressen Vesterhavsgade 52 i Thyborøn, det var for at Fruen kunne åbne en butik med brugskunst og lys produktion. Der senere blevet indrettet værksted og lager til mit brug.

Midt i firserne var man begyndt at snakke om, at man skulle gøre noget ved de der CFC kølemidler også kaldet FREON. For det var ikke så godt for ozonlaget, jeg var tilbage i 1983 påbegyndt at opsamle kølemiddel til genbrug ved reparationer på køleanlæg. I 1990 byggede jeg det første anlæg til regenerering og oparbejdning af brugte kølemidler, det kørte op i halvfemserne, hvorefter de gamle CFC kølemidler blev afløst af de nye HFC kølemidler.

I ca. 2000 begyndte jeg at eksperimentere med brine som kuldebærer i køleanlæg, for at nedbringe HFC kølemiddelfyldningen til gavn for miljøet. Det var der at fiskebåden L 479 TINE BØDKER kom ind i billedet, for ejerne Bent Nymand og Mogens Rasmussen syntes godt om ideen med at anvende glykol som kølebærer i deres ismaskiner da de havde ønske om at øge deres isproduktion ved at opsætte en ekstra ismaskine, og især udsigten til at man kunne undgå at miste så meget kølemiddel og derved gøre fiskeriet mere miljøvenlig, se under MILJØ PROJEKTER.

Det blev starten på nutidens mere miljøvenlige køleanlæg både for mig og kollegaer som også har set ideen. Der gik hen til 2009 før end L 153 MALLE skulle ombygges med køle og fryselast -20°C med stille køling, det ville medføre at anlægget skulle påfyldes ca. 100 Kg R404a, og kølelasten ca. 60Kg. R404a. Det ville give en CO2 ækvivalent på 3943 x 160 = 631 ton. CO2. Det var ikke det der afgjorde sagen, det var prisen hvis fyldningen forsvandt ved en læk på anlægget.

Siden er mange køleanlæg især til skibe hvor det anvendes til last og gulvkøling. Mange af de forskellige projekter kan ses under menuen, UDFØRTE PROJEKTER.

Det sidste er Min Købmand Industrivej 1 Lemvig, hvor de 42 år. Gamle køleanlæg er opgraderet til at anvende brine i de gamle fordamper som køles med et CO2 køleanlæg, det reducere CO2 ækvivalenten fra ca. 15 ton. Til nu kun 4 Kg. CO2 der er påfyldt anlægget. Samtidig med at anlægget er blevet mere miljøvenlig, er temperaturen i møbel og begge kølerum blevet mere jævnt i forhold til de gamle anlæg der kørte direkte ekspansion med kølemiddel R134a.

Der er stadig nye projekter i pipelinen.